خانه / پوست، مو و زیبایی / پایه های مورد استفاده در فرآورده های آرایشی

پایه های مورد استفاده در فرآورده های آرایشی

پایه های مورد استفاده در فرآورده های آرایشی

پایه های چرب

پایه های چرب ممکن است از منابع حیوانی، گیاهی یا معدنی به دست آیند. اصلی ترین اهداف استفاده از پایه های چرب می تواند موارد زیر باشد:

:: پایه های چرب به محصول قوام داده و ضمن ماندگاری طولانی بر روی پوست، مواد موثره محلول در چربی را به نحو مطلوبی به داخل پوست حمل می کنند.

:: پایه های چرب، میزان رطوبت پوست را از طریق تشکیل یک لایه روغنی افزایش داده و از این راه تبخیر آب از سطح پوست را به حداقل می رسانند.

پایه های چرب حیوانی

از معروف ترین پایه های چرب حیوانی و در واقع از قدیمی ترین پایه های چرب می توان به لانولین و موم زنبور عسل اشاره کرد. لانولین یک ترکیب پیچیده است که از پشم گوسفند به دست می آید. این ترکیب، از مواد روغنی ترشح شده از غدد سباسه گوسفند به دست آمده و در گذشته یک پایه اصلی در بسیاری از فرآورده های مرطوب کننده بود. لانولین یک ماده چسبناک زرد متمایل به خاکستری است و بویی نامطبوع دارد. قدرت جذب آب لانولین، فوق العاده بالاست. لانولین در برخی افراد باعث بروز حساسیت های می شود، بنابراین امروزه صنایع آرایشی از این ماده کمتر استفاده می کنند. به لانولین تصفیه شده، اصطلاحا اوسرین گفته می شود، هرچند که این واژه بیشتر در ایران مصطلح است. درطی فرآیند پالایش، بو و رنگ لاتولین برطرف شده و بسیاری از الکل های چرب آن تصفیه می شود. بنابراین، اوسرین نسبت به لانولین از قدرت جذب آب کمتری برخوردار است.  ولی بو و حسایت زایی آن بسیار کمتر می باشد.

موم زنبور عسل (beeswax) دارای توانایی جذب آب نبوده و برخلاف لانولین، بوی نامطبوع و اثر حساسیت زایی به طور شاخص ندارد. امروزه، به دلایل متعدد (که مهمترین آنها، چربی بیش از حد، سنگینی و کیفیت زیر دست بداست) پایه های چرب حیوانی خیلی کم مورد استفاده قرار می گیرند و جز در محدود فرآورده هایی که در فرمولاسیون آنها از برخی مشتقات لانولین (مثل برخی قالب های صابون) و موم زنبور عسل (مثل برخی کلدکرم ها) استفاده می شود، مصرف آنها تقریبا منسوخ شده است.

پایه های چرب گیاهی

طیف وسیعی از روغن های گیاهی و مشتقات آنها به عنوان پایه مورد استفاده قرار می گیرند. این ترکیبات گاهی، علاوه بر اینکه ممکن است به عنوان پایه به کارروند، از بهترین مواد امولینت بوده و اغلب به همین منظور مورد مصرف قرار می گیرند.

پایه های چرب معدنی

از معروف ترین ترکیبات این گروه می توان به پارافین و وازلین اشاره کرد که از نفت خام به دست می آیند. پارافین و وازلین از بهترین مواد مسموم کننده منافذ پوستی هستند و از تبخیر آب از سطح پوست جلوگیری می کنند. این دو ماده هیچگونه حساسیت پوستی ایجاد نکرده و از بی خطر ترین مواد مورد استفاده در صنایع آرایشی هستند. با این حال، به علت احساس چربی ناخوشایندی که بر روی پوست ایجاد می کنند، استفاده از آنها تنها محدود به برخی فرآورده های سنتی مخصوص پوست های خیلی خشک، کرم های شب و دور چشم، روغن مو و روغن ماساژ بچه شده است.

از دیگر پایه های چرب معدنی می توان به روغن های سیلیکون اشاره کرد. امروزه مواد سیلیکونی جایگزین پایه های چرب سنتی مثل پارافین، وازلین و روغن های گیاهی شده اند. برخلاف وازلین و پارافین و همینطور روغن های گیاهی، که مصرف آنها با یک احساس سنگینی و چربی بیش از حد است، سیلیکون ها از کیفیت زیر دست بسیار خوبی برخوردار هستند و به علت پخش پذیری بسیار خوب، مصرف آنها یک حس ابریشمی به همراه دارد. این مواد به علت داشتن ساختمان شیمیایی منحصر به فرد، اثرات بسیار متنوعی داشته و دارای جایگاه ویژه ای در صنایع آرایشی می باشند.

 موسسه خیریه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان

 نویسنده : مدیر سایت

 تاریخ انتشار :

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ثابت کنید ربات نیستید * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.




مطلب پیشنهادی

استفاده از یک فرآورده مرطوب کننده

اسـتـفـاده از یـک فـرآورده مرطـوب کـنـنـده متاسفانه در مورد هیچ گروه از محصولات به اندازه …